Performance of modified HEART scores in two European primary care cohorts

Published on 5 September 2024 at 17:22

Acute pijn op de borst kan veroorzaakt worden door een heel scala aan oorzaken, zowel cardiaal als niet-cardiaal. De uitdaging ligt in het onderscheiden van patiënten die doorgestuurd moeten worden (voor verdere diagnostiek) van patiënten die veilig naar huis kunnen. Om te voorkomen dat er hartaanvallen worden gemist, wordt er een lage verwijsdrempel gehanteerd. Echter blijkt dat ondanks deze lage verwijsdrempel er nog steeds patiënten naar huis worden verwezen die achteraf toch een hartaanval blijken te hebben. Hoe kunnen we dit verbeteren?

 

Op de eerste hulp (SEH) worden risicostratificatie scores (zoals de HEART score) gebruikt om hierin te ondersteunen. De HEART score berust op ECG en troponine, welke echter vaak niet beschikbaar zijn in de eerste lijn. Daarom hebben wij gekeken naar de diagnostische waarde van de HEART score wanneer troponine of ECG ontbreekt, voor risicostratificatie bij ‘pijn op de borst’ op de huisartsenpost. Dit hebben we gedaan met behulp van data van twee huisartsenpost-cohorten, respectievelijk uit Alkmaar (retrospectief, 664 patiënten, analyse zonder troponine) en Oslo (prospectief, 1711 patiënten, analyse met en zonder troponine en analyse met en zonder ECG).

 

Het onderzoek laat zien dat een ECG meerwaarde kan bieden maar dat vooral troponine essentieel is voor het veilig uitsluiten van een hartaanval. Momenteel wordt er met de HEART-GP studie onderzocht welke de rol hoog sensitieve troponine sneltesten hierin kunnen spelen voor de huisartsenpost populatie.

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.